eensamen

Campagne: 3manieren

In de week tegen eenzaamheid 2022 start in Groningen de campagne ‘drie manieren om er plezier in te houden’. Drie activiteiten voor ouderen die verder gaan dan ontmoeten alleen, staan in de schijnwerpers. Doel is zo breed mogelijk bekendheid voor deze activiteiten te genereren, en specifiek ouderen te verleiden om mee te doen.

3 manieren.

De koppeling met de week tegen eenzaamheid wordt in de campagne slechts subtiel gelegd, concreet alleen herkenbaar in de timing en de afzender. Het is een bewuste keuze om eenzaamheid niet als probleem, maar vanuit een positief perspectief te benaderen. De campagne raakt het eenzaamheidsgevoel wel aan:

‘Herkent u dat? Het gevoel dat er iets mist. Je zou wel iets willen ondernemen, alleen… wát dan? En met wie? Als je een dagje ouder wordt, heb je niet altijd de puf.’

om mensen vervolgens te verleiden uit dat gevoel te stappen en in actie te komen op een manier die bij hen past. Drie manieren om er plezier in te houden, om dergelijke gevoelens de baas te worden, of ze voor te zijn. De onderliggende boodschap is: zorg goed voor jezelf, kom zelf in beweging, zoek en doe iets dat écht bij je past, dan ontmoet je ook mensen die bij jou passen, en wapen je je tegen gevoelens van eenzaamheid. En of dat nou is door aan te sluiten bij een van deze drie, of bij de vele andere activiteiten die in de Groningse wijken te vinden zijn, dat maakt natuurlijk niet uit.

Groningen wil meer doen voor ouderen
De campagne blijft niet beperkt tot de week tegen eenzaamheid en loopt gewoon door. Het past binnen het streven van Groningen om meer te doen voor ouderen en meer variatie en verdieping in het aanbod aan te brengen. De drie manieren zijn groepsactiviteiten die ontmoeting en verdieping combineren, elk op een eigen manier.

Eensamen is in 2021 initiatiefnemer geweest voor het door-ontwikkelen en uitrollen van deze 3manieren. De gemeente heeft dit initiatief met behulp van coronaherstelgelden mogelijk gemaakt. 2022 staat in het teken van de verdere uitrol en borging, want het is de bedoeling dat deze activiteiten tot het vaste repertoire van Groningen gaan behoren. 

Kijk op www.3manieren.nl voor informatie over de aard en opzet van de drie verschillende activiteiten, en de praktische gegevens over locaties, data en kosten

Mattie Oostra (Gemeente Groningen) en Frouk Reehoorn (Humanitas) over de campagne '3 manieren' op OOG TV

.