eensamen

Kennisportaal

Aanpak

Ook woonomgeving telt

De aanpak van eenzaamheid bekijken we vooral door een individuele bril. Maar eenzaamheid gaat ook over de kwaliteit van je woonomgeving. Onderzoekers: “Willen we eenzaamheid aanpakken, dan moeten we ook werken aan de context waarin mensen leven.”

Landelijk
12 jul. 2023
Nieuws

Lessen van Theo van Tilburg

Mooi artikel in de Volkskrant bij het afscheid van socioloog Theo van Tilburg, die 35 jaar onderzoek deed naar eenzaamheid. ‘Nederlandse ouderen zijn juist minder eenzaam dan hun leeftijdgenoten in Italië’.

Landelijk
6 jul. 2023
Nieuws

Mooi interview in Trouw met geluksonderzoeker Marc Schultz

Over het belang van aandacht en het juist wél aangaan van gesprekjes met onbekenden. “Als je contact maakt met iemand die je totaal niet kent, krijgt je lijf een klein stroomstootje, een positief gevoel dat wel even blijft hangen." (gratis inloggen)

Landelijk
8 mrt. 2023
Aanpak

Oplossing eenzaamheid ligt op straat

De oplossing voor de ‘eenzaamheidsepidemie’ ligt op straat: community building. Elkaar weer ontmoeten én leren hoe dat moet. In haar boek ‘De eenzame eeuw’ vertelt econoom Noreena Hertz over oorzaken van het gebrek aan verbinding én de oplossingen.

Internationaal
9 feb. 2023
Nieuws

Inspiratiemiddag 18 januari: lessen van Alet Klarenbeek

Een helder verhaal over ouder worden, eenzaamheid en ouderencommunicatie. Tips om ouderen te bereiken? Kies voor wie je het doet, communiceer niet ‘t probleem maar de oplossing, verbind er altijd een actie aan!

Lokaal
19 jan. 2023
Nieuws

In de Riepe

Mooi interview met Frouk Reehoorn in het Kerstnummer van de Riepe. Over het belang van iemands eigen rol bij het tegengaan van eenzaamheid. Iemand zal zelf de deur moeten openen naar ontmoeting en verbinding.

Lokaal
10 jan. 2023