eensamen

Kennisportaal

aanpak

3X eenzaamheidsinterventies

Groningen zet 50K Coronaherstelgeld in om eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Eensamen gaat aan de slag om met Grip & Glans, Sociaal Vitaal en UP!-themagesprekken meer mensen te bereiken en te ondersteunen.

lokaal
19 november 2021
kennis

10 vormen van eenzaamheid

Andries Baart onderscheidt 10 ‘gestalten’ van eenzaamheid. Baart: ‘Niet om diagnoses te kunnen stellen, maar om een bepaalde sensitiviteit voor het onderwerp te ontwikkelen.’ Nieuwsgierig naar de 10 van Baart?

landelijk
11 november 2021
kennis

Volgens ervaringsdeskundigen...

Movisie interviewde mensen tussen de 45 en 65 jaar over wat bij hén werkt om eenzaamheid te doorbreken. Een infographic ter inspiratie voor iedereen die iets tegen gevoelens van eenzaamheid wil doen.

landelijk
4 november 2021
aanpak

UP! themagesprekken

Met andere ouderen van gedachten wisselen over thema’s als familie, spijt of afscheid, begeleid door een vrijwillige gespreksleider. Dat kan bij ‘Koffie en een goed gesprek in Groningen’ in Beijum en de Wijert.

lokaal
27 oktober 2021
aanpak

Podcast: monitoren lokale aanpak

Hoe weet je als gemeente of de lokale aanpak van eenzaamheid effect heeft? Wat is het nut – of de noodzaak – van monitoring? En wat monitor je dan? Luister de nieuwste podcast van Eén-tegen-eenzaamheid.

landelijk
21 oktober 2021
kennis

Inzicht in eenzaamheid

Kort en bondig delen 8 Nederlandse wetenschappers en onderzoekers actuele en fundamentele inzichten voor de aanpak van eenzaamheid in de nieuwe publicatie (okt 2021) Inzicht in eenzaamheid. Het lezen waard!

landelijk
14 oktober 2021