eensamen

Kennisportaal

Aanpak

Verder met jongeren en eenzaamheid

Mooie vervolgbijeenkomst over jongeren en eenzaamheid, met jongeren en professionals. Met ‘praat me uit de put’ raakt Willem Vos van de Hanzehogeschool de kern: hoe komen we van het eenzame niet-verbonden-voelen weer bij wel-verbonden-voelen?

Lokaal
17 nov. 2023
Nieuws

Startbijeenkomst Jongeren en eenzaamheid

Het aantal jongeren in Groningen dat zich weleens eenzaam voelt groeit. Ging het in 2012 nog om één op de drie, inmiddels gaat het om bijna de helft van de Groningse jongeren (GGD 2022). Gemeente Groningen wil hier wat aan doen. Maar de vraag is hoe.

Lokaal
13 okt. 2023
Nieuws

Wijkactiviteiten tegen eenzaamheid

‘Week van de ontmoeting’ in Beijum, ‘Hartverwarmende maand’ in de Wijert en Helpman, ‘DOE mee in je wijk’ in SPT en Vinkhuizen. Mooie activiteitenprogramma’s voor buurtbewoners in de week tegen eenzaamheid én daarna, om eenzaamheid vóór te zijn.

Lokaal
13 okt. 2023
Aanpak

Ook woonomgeving telt

De aanpak van eenzaamheid bekijken we vooral door een individuele bril. Maar eenzaamheid gaat ook over de kwaliteit van je woonomgeving. Onderzoekers: “Willen we eenzaamheid aanpakken, dan moeten we ook werken aan de context waarin mensen leven.”

Landelijk
12 jul. 2023
Nieuws

Lessen van Theo van Tilburg

Mooi artikel in de Volkskrant bij het afscheid van socioloog Theo van Tilburg, die 35 jaar onderzoek deed naar eenzaamheid. ‘Nederlandse ouderen zijn juist minder eenzaam dan hun leeftijdgenoten in Italië’.

Landelijk
6 jul. 2023
Nieuws

Mooi interview in Trouw met geluksonderzoeker Marc Schultz

Over het belang van aandacht en het juist wél aangaan van gesprekjes met onbekenden. “Als je contact maakt met iemand die je totaal niet kent, krijgt je lijf een klein stroomstootje, een positief gevoel dat wel even blijft hangen." (gratis inloggen)

Landelijk
8 mrt. 2023