eensamen

Kennisportaal

nieuws

Het ongemak van eenzaamheid - column Anja Machielse (Universiteit voor Humanistiek)

Eenzaamheid is niet gemakkelijk bespreekbaar omdat het gepaard gaat met schaamte en een gevoel van persoonlijk falen. Anja legt in dit column uit waar dit ongemak vandaan komt en hoe we het kunnen doorbreken.

landelijk
14 september 2022
deskundigheidsbevordering

Online training: Grip op eenzaamheid in het verpleeghuis

Een groot deel van de ouderen in verpleeghuizen voelt zich eenzaam. Movisie ontwikkelde een cursus om eenzaamheid in deze groep mensen beter te herkennen en bespreekbaar te maken. Ga direct aan de slag.

landelijk
3 augustus 2022
aanpak

LSA Bewoners ontwikkelt handleiding 'Een betrokken buurt zijn, maken en blijven'

Een praktische handleiding voor bewoners die willen bouwen aan een betrokken buurt om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. Bestel het werkboek en ga direct aan de slag.

landelijk
7 juli 2022
nieuws

Eenzaamheid van ouderen vraagt meer dan het organiseren van contacten

Nu de maatregelen rondom de coronacrisis voorbij zijn, lijkt ook de aandacht voor eenzaamheid af te nemen. Onterecht, want eenzaamheid is niet opgelost nu we elkaar weer gemakkelijker kunnen ontmoeten.

landelijk
10 juni 2022
nieuws

‘Bestrijding van eenzaamheid onder jongeren is een opdracht aan de hele samenleving’

Door de coronacrisis kwam ‘eenzaamheid onder jongeren’ in gemeenten hoog op de agenda. Nu de crisis is geluwd, is het zaak die aandacht vast te houden. Onlangs gepubliceerd onderzoek bevestigt de urgentie.

landelijk
3 juni 2022
aanpak

‘Theater is een beleving die je in beweging brengt’

Er komen steeds meer voorbeelden van gemeenten die theater inzetten bij de aanpak van eenzaamheid. Frouk Reehoorn (Humanitas Groningen) en en Mira Weber (de Manteling op Walcheren) vertellen hoe ze dat doen.

landelijk
1 juni 2022