eensamen

Kennisportaal

Aanpak

Verder met jongeren en eenzaamheid

Mooie vervolgbijeenkomst over jongeren en eenzaamheid, met jongeren en professionals. Met ‘praat me uit de put’ raakt Willem Vos van de Hanzehogeschool de kern: hoe komen we van het eenzame niet-verbonden-voelen weer bij wel-verbonden-voelen?

Lokaal
17 nov. 2023
Aanpak

Ook woonomgeving telt

De aanpak van eenzaamheid bekijken we vooral door een individuele bril. Maar eenzaamheid gaat ook over de kwaliteit van je woonomgeving. Onderzoekers: “Willen we eenzaamheid aanpakken, dan moeten we ook werken aan de context waarin mensen leven.”

Landelijk
12 jul. 2023
Aanpak

Oplossing eenzaamheid ligt op straat

De oplossing voor de ‘eenzaamheidsepidemie’ ligt op straat: community building. Elkaar weer ontmoeten én leren hoe dat moet. In haar boek ‘De eenzame eeuw’ vertelt econoom Noreena Hertz over oorzaken van het gebrek aan verbinding én de oplossingen.

Internationaal
9 feb. 2023
Aanpak

LSA Bewoners ontwikkelt handleiding 'Een betrokken buurt zijn, maken en blijven'

Een praktische handleiding voor bewoners die willen bouwen aan een betrokken buurt om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. Bestel het werkboek en ga direct aan de slag.

Landelijk
7 jul. 2022
Aanpak

‘Theater is een beleving die je in beweging brengt’

Er komen steeds meer voorbeelden van gemeenten die theater inzetten bij de aanpak van eenzaamheid. Frouk Reehoorn (Humanitas Groningen) en en Mira Weber (de Manteling op Walcheren) vertellen hoe ze dat doen.

Landelijk
1 jun. 2022
Aanpak

Start cursus Grip & Glans voor vrouwen (65+)

6 gezellige bijeenkomsten in Beijum voor vrouwen die het gevoel hebben er alleen voor te staan en geen energie hebben om er op uit te trekken en mensen te ontmoeten. Wat kun je zelf doen om in beweging te komen?

Lokaal
8 mrt. 2022