eensamen
Beijum aan de slag met eenzaamheid

Beter samenwerken om meer te kunnen doen tegen eenzaamheid, dát is waar ze in Beijum mee aan de slag gaan.
Of eensamen kon meedenken…

Het idee ontstond uit één van de wijkvernieuwingswerkgroepen ‘Iedereen doet mee’. Kunnen we niet méér doen om eenzaamheid aan te pakken?

Een aantal enthousiastelingen stak de koppen bij elkaar en vroeg eensamen hen wat verder op weg te helpen. 

In 3 stappen op weg
In drie online-bijeenkomsten van 1,5 uur maakten we mooie stappen:

 1. Kennis en inspiratie
  Eensamen gaf korte introductie over wat eenzaamheid is en wat wérkt in de aanpak ervan.
  En er waren mooie voorbeelden van initiatieven uit de eigen en andere wijken.

 2. Inventariseren
  We inventariseerden wat er in Beijum al is aan eenzaamheidsondersteuning aan de hand van  Movisie’s wegwijsaanpakeenzaamheid.nl. We zagen ook wat er ontbreekt of waar weinig gebruik van gemaakt wordt. Maar vooral dat er veel ondersteuningsaanbod is maar dat er nog weinig over en weer verwezen wordt. Dat kan beter.

 3. Van analyse naar actie 
  Inzicht in welke van de ‘7 werkzame ondersteuningsvormen’ in Beijum goed belegd zijn, bood verdere aanknopingspunten voor vervolg. Er is veel ontmoeting, meedoen, maar nog minder aan leer-interventies zoals netwerkversterking en bouwen aan zelfvertrouwen. En, om mensen te kunnen toeleiden naar de ondersteuning die hen écht past, moet je verder kijken dan je eigen organisatie of ‘club’, samenwerken! Dat gaan ze doen in Beijum, om te beginnen met laagdrempelige gesprekken in de wijk, niet ieder apart, maar samen. Iedereen is enthousiast én nieuwsgierig naar de opbrengst. 😉

Eyeopener
Een eyeopener was de aflevering van ‘Buurtgenoten’ over Linda uit Beijum, waarin ze vertelt over haar eenzaamheid en hoe ze daarmee omgaat. Ze kennen Linda bijna allemaal, de buurtwerker, mensen van de kerk, Bij Bosshardt, het buurthuis, de volkstuin. Linda komt overal. Maar dít wisten ze niet van Linda. Ook zij - mensen die zich hard maken voor de aanpak van eenzaamheid - missen signalen. Het was een pittige les. Tegelijkertijd een enorme aanmoediging om er vol de schouders onder te zetten. Méér in gesprek met mensen in de wijk, écht in gesprek, ook over eenzaamheid!

Ook eens sparren over de aanpak van eenzaamheid?
Neem contact op met info@eensamen050.nl of Saskia Roest (06-20427101)